TAI CHI / QI GONG

‘In beweging

     moeten alle delen van het lichaam

licht

wendbaar

 en als een snoer parels

   onderling verbonden zijn’

 

   uit: De essentie van Tai Chi Chuan

TAI CHI is van origine een innerlijke krijgskunst. Het is ontstaan in het oude China en wordt tegenwoordig wereldwijd beoefend als effectieve bewegingsvorm voor de gezondheid.                                                                                                                                                                                        Tai Chi (‘tsjie’) bestaat uit vloeiende, rustige bewegingen die ontspannen en langzaam worden uitgevoerd. Het lichaam ontspant, waardoor de levenskracht (energie binnen het lichaam) of ‘chi’ onbelemmerd door het lichaam kan stromen. Doordat de bewegingen langzaam worden uitgevoerd leert men lichaam en geest als één geheel te bewegen. Er zijn veel verschillende Tai Chi-stijlen. De belangrijkste zijn Chen, Yang, Wu en Sun.

 

Bepaalde stijlen zijn beter geschikt voor mensen met reuma en/of evenwichtsproblemen. Door een team van reumatologen, fysiotherapeuten en Tai Chi specialisten, is voor hen een programma, gebaseerd op de Sun-stijl, ontwikkeld.

 

QI GONG is een duizenden jaren oude Chinese kunst van energiebeoefening. Gong betekent ‘werk’ of ‘oefening’. Het is een combinatie van ademhaling, concentratie en beweging. Er zijn vele soorten Qi Gong met als doel de gezondheid en harmonie van lichaam en geest te verbeteren.

 

Peggy geeft les in de Yang-stijl 24-vorm, Qi Gong, Waaier- en Stokvorm en is gecertificeerd docent Tai Chi bij Reuma, bij Osteoporose/Valpreventie, Tai Chi voor Energie en is Associate Tao Instructor.